Πώς Να Χρησιμοποιείστε Σχετικές Αναφορές στο Microsoft Excel;

Posted on Updated on

Microsoft Excel Blog Banner

How To Use Relative References in Microsoft Excel?

Όταν χρησιμοποιούμε μία Απόλυτη Αναφορά (Absolute Reference) κατά την συμπλήρωση Κελιών (Cells), η Γραμμή (Row) και η Στήλη (Column) παραμένουν σταθερές.

Όταν χρησιμοποιούμε μία Μικτή Αναφορά (Mixed Reference) κατά την συμπλήρωση Κελιών (Cells) είτε η Γραμμή (Row) είτε η Στήλη (Column) θα παραμείνει σταθερή.

Μία Απλή Αναφορά Κελιού (Cell Reference) όμως είναι μία Σχετική Αναφορά (Relative Reference). Πού σημαίνει ότι η Αναφορά (Reference) είναι σχετική με τη θέση του Κελιού (Cell). Από προεπιλογή, όλες οι Αναφορές Κελιού (Cell References) είναι Σχετικές Αναφορές (Relative References). Όταν τις αντιγράφουμε σε πολλά Κελιά (Cells), αυτές αλλάζουν ανάλογα με τη σχετική θέση των Γραμμών (Rows) και των Στηλών (Columns).

Πώς Να Χρησιμοποιείστε Σχετική Αναφορά στο Microsoft Excel

 

Στο παρακάτω παράδειγμα, θέλω να δημιουργήσω έναν Τύπο (Formula) που θα πολλαπλασιάζει το περιεχόμενο του κελιού B2 που αντιστοιχεί στην Τιμή Μονάδος (Unit Price) με το περιεχόμενο του κελιού C2 που αντιστοιχεί στην Ποσότητα (Quantity). Αντί να δημιουργούμε συνεχώς έναν Τύπο (Formula) για κάθε Γραμμή (Row), μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν Τύπο (Formula) στο Κελί D2 και έπειτα να το αντιγράψουμε στην περιοχή Κελιών (Cells) D3:D7. Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε Απλές Αναφορές (Relative References) έτσι ώστε ο Τύπος (Formula) να υπολογίσει το Σύνολο (Total) για κάθε Αντικείμενο.

How To Use Relative References in Microsoft Excel?

Έτσι λοιπόν, στο Κελί (Cell) D3, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα Τύπο (Formula) που θα πολλαπλασιάζει τα περιεχόμενα του Κελιού (Cell) B2 που είναι η Τιμή Μονάδας (Unit Price) με τα περιεχόμενα του Κελιού (Cell) C2 που είναι η Ποσότητα (Quantity).

How To Use Relative References in Microsoft Excel?

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μία Σχετική Αναφορά (Relative Reference) όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα. Για αυτό λοιπόν, στο Κελί (Cell) D2 πληκτρολογούμε τον Τύπο (Formula) =B2*C2.

How To Use Relative References in Microsoft Excel?

Αφού βρεθεί Αποτέλεσμα (Result) στο Κελί (Cell) D2, που περιέχει τον Τύπο (Formula) =B2*C2, απλώς αντιγράφουμε τον Τύπο (Formula) ή με άλλα λόγια συμπληρώνουμε τον Τύπο (Formula) στην περιοχή Κελιών (Cells) D3 μέχρι D7. Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή χρήση της Σχετικής Αναφοράς (Relative Reference) εμφανίζονται και τα αποτελέσματα στα υπόλοιπα Κελιά (Cells). Έχουμε επιτυχώς υπολογίσει την Τιμή Μονάδος (Unit Price) με την Ποσότητα (Quantity) κάθε Αλκοολούχου Ποτού. Ενεργοποιώντας οποιοδήποτε Κελί (Cell) με το αποτέλεσμα μπορούμε να δούμε τον Τύπο (Formula) και τα Σχετιζόμενα Κελιά (Relative Cells) Τύπος (Formula) =B5*C5.

How To Use Relative References in Microsoft Excel?

Το ίδιο ισχύει και με το παρακάτω παράδειγμα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν Τύπο (Formula) που θα πολλαπλασιάζει τις Ώρες (Hours) του κάθε Υπαλλήλου (Employee) με την Τρέχουσα Τιμή (Rate), για να μπορέσουμε να βρούμε πόσο πρέπει να τους πληρώσουμε. Αντί λοιπόν και πάλι να δημιουργήσουμε ένα Τύπο (Formula) για κάθε Γραμμή (Row), θα δημιουργήσουμε έναν Τύπο (Formula) στο κελί D11 και έπειτα θα το αντιγράψουμε στην περιοχή Κελιών (Cells) D11:D15.

Οπότε στο Κελί (Cell) D11, θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν Τύπο (Formula) που θα πολλαπλασιάζει τα περιεχόμενα του Κελιού B11 που είναι οι Ώρες (Hours) με τα περιεχόμενα του Κελιού (Cell) C11 που είναι η Τρέχουσα Τιμή (Rate). Οπότε πληκτρολογούμε =B11*C11

How To Use Relative References in Microsoft Excel?

Αφού έχουμε Αποτέλεσμα (Result) στο Κελί D11, που περιέχει τον Τύπο (Formula) =B11*C11, απλώς αντιγράφουμε τον Τύπο (Formula) ή με άλλα λόγια το συμπληρώνουμε στην περιοχή Κελιών (Cells) D11 μέχρι και D15. Με την χρήση της Σχετικής Αναφοράς (Relative Reference), έχουμε αποτελέσματα και στα υπόλοιπα Κελιά (Cells). Έχουμε υπολογίσει επιτυχώς, πόσα λεφτά θα πρέπει να πληρώσουμε τους Υπαλλήλους (Employees) μας, όπως και μπορούμε να δούμε κάνοντας ενεργό το Κελί (Cell) D13 που περιέχει τον Τύπο (Formula) =B13*C13.

How To Use Relative References in Microsoft Excel?

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε και το σχετικό βίντεο που περιγράφει Πώς Να Χρησιμοποιείστε Σχετική Αναφορά στο Microsoft Excel; (How To Use Relative Reference in Microsoft Excel?)

και…

Μην Ξεχάστε Να Γραφτείτε Στο Κανάλι Μου Στο YouTube.

SubscribeGreek

 

Leave a comment