Πώς Να Σταθεροποιήσετε Τμήματα Παραθύρου Σε Ένα Φύλλο Εργασίας Στο Microsoft Excel;

Posted on Updated on

Microsoft Excel Blog Banner

How To Freeze Panes in a Microsoft Excel Spreadsheet?

Στο Microsoft Excel και σε μία περιοχή του Φύλλου Εργασίας (Worksheet) ή αλλιώς Υπολογιστικό Φύλλο (Spreadsheet), έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε μία περιοχή ορατή ενώ κάνουμε κύλιση σε μία άλλη περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να κλειδώσουμε συγκεκριμένες Γραμμές (Rows) και Στήλες (Columns). Παγώνει μία Γραμμή (Row) ή Στήλη (Column), έτσι ώστε πάντα να εμφανίζεται είτε πλοηγούμαστε προς τα πάνω ή προς τα κάτω, είτε προς τα αριστερά ή δεξιά στο Φύλλο Εργασίας (Spreadsheet).

Πώς Να Σταθεροποιήσετε Τμήματα Παραθύρου Σε Ένα Φύλλο Εργασίας Στο Microsoft Excel

Εάν Θέλετε Να Μάθετε Πώς Να Σταθεροποιήσετε Τμήματα Παραθύρου Σε Ένα Φύλλο Εργασίας Στο Microsoft Excel;, διαβάστε την παρακάτω ανάρτηση.

Στην παρακάτω εικόνα, έχω ανοίξει ένα Βιβλίο Εργασίας (Workbook) του Microsoft Excel που περιέχει διάφορα Φύλλα Εργασίας (Spreadsheets). Σε αυτό το Φύλλο Εργασίας (Spreadsheet), χρειάζεται να Σταθεροποιήσω (Freeze) την Πρώτη Γραμμή (First Row) του Φύλλου Εργασίας (Spreadsheet), έτσι ώστε όταν πλοηγούμε στα Δεδομένα (Data), η Πρώτη Γραμμή (First Row) να είναι πάντα ορατή. Για αυτό θα πρέπει να ενεργοποιήσω το Κελί (Cell) A2. Έπειτα, θα πρέπει να επιλέξω το Tab Προβολή (View) και να εντοπίσω από τα αριστερά την περιοχή της κορδέλας που ονομάζεται Προβολή (View).

How To Convert Data Into A Table in Microsoft Excel?

Από την περιοχή Παράθυρο (Window) της Κορδέλας, επιλέγω την εντολή Σταθεροποίηση Παραθύρων (Freeze Panes), όπου και ενημερωνόμαστε για το εξής: Σταθεροποιήστε Ένα Τμήμα Του Φύλλου Ώστε Να Παραμένει Ορατό, Ενώ Γίνεται Κύλιση Στο Υπόλοιπο Φύλλο. Είναι Χρήσιμο Για Τον Έλεγχο Των Δεδομένων Σε Άλλα Τμήματα Του Φύλλου Εργασίας, Χωρίς Να Χάνετε Τις Κεφαλίδες ή Τις Ετικέτες Σας (Freeze A Portion Of The Sheet To Keep It Visible While You Scroll Through The Rest Of The Sheet. This Is Useful For Checking Out Data In Other Parts Of Your Worksheet Without Losing Your Headers Or Labels).

How To Convert Data Into A Table in Microsoft Excel?

Αφού επιλεγεί η εντολή Σταθεροποίηση Παραθύρων (Freeze Panes), εμφανίζεται το πτυσσόμενο μενού με τις εξής διαθέσιμες εντολές:

  • Σταθεροποίηση Τμημάτων Παραθύρου (Freeze Panes): Οι Γραμμές Και Οι Στήλες Διατηρούνται Ορατές Κατά Την Κύλιση Του Υπόλοιπου Φύλλου Εργασίας Με Βάση Την Τρέχουσα Επιλογή (Keep Rows And Columns And Columns Visible While The Rest Of The Worksheet Scrolls Based On The Current Selection). Με τη χρήση αυτής της εντολής, ανάλογα με το ποιο Κελί (Cell) είναι ενεργό στο Φύλλο Εργασίας (Spreadsheet), οι Γραμμές (Rows) από πάνω από το ενεργά Κελιά (Cells) και οι Στήλες (Columns) από τα δεξιά των ενεργών Κελιών (Cells) θα παραμείνουν ορατά κατά την κύλιση προς τα Κάτω (Down) και την κύλιση προς τα Δεξιά (Right) στο Φύλλο Εργασίας (Spreadsheet).

How To Convert Data Into A Table in Microsoft Excel?

  • Αποσταθεροποίηση Τμημάτων Παραθύρου (Unfreeze Panes): Ξεκλείδωμα Όλων Των Γραμμών Και Στηλών Για Κύλιση Σε Ολόκληρο Το Φύλλο Εργασίας (Unlock All Rows And Columns To Scroll Through The Entire Worksheet). Εάν έχουμε χρησιμοποιήσει την εντολή Σταθεροποίηση Τμημάτων Παραθύρου (Freeze Panes), τότε θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εντολή Αποσταθεροποίηση Τμημάτων Παραθύρου (Unfreeze Panes).

How To Convert Data Into A Table in Microsoft Excel?

  • Σταθεροποίηση Πρώτης Γραμμής (Freeze Top Row): Διατηρείται Η Πρώτη Γραμμή Ορατή Κατά Την Κύλιση Στο Υπόλοιπο Φύλλο Εργασίας (Keep The Top Row Visible While Scrolling Through The Rest Of The Worksheet). Ανεξάρτητα από το ποιο είναι το ενεργό Κελί (Cell), με τη χρήση αυτής της εντολής η Πρώτη Γραμμή (First Row) του Φύλλου Εργασίας (Spreadsheet) θα παραμείνει ορατή κατά την κύλιση στο Φύλλο Εργασίας (Spreadsheet). Αφού την Σταθεροποιήσουμε (Freeze), θα μπορούμε να την Αποσταθεροποιήσουμε (Unfreeze) ακολουθώντας τα βήματα που περιεγράφηκαν πιο πάνω.

 How To Convert Data Into A Table in Microsoft Excel?

  • Σταθεροποίηση Πρώτης Στήλης (Freeze First Column): Διατηρείται Η Πρώτη Στήλη Ορατή Κατά Την Κύλιση Στο Υπόλοιπο Φύλλο Εργασίας (Keep The First Column Visible While Scrolling Through The Rest Of The Worksheet). Ανεξάρτητα από το ποιο είναι το ενεργό Κελί (Cell), με τη χρήση αυτής της εντολής η Πρώτη Στήλη (First Row) του Φύλλο Εργασίας (Spreadsheet) θα παραμείνει ορατή κατά τη κύλιση προς τα δεξιά στο Φύλλο Εργασίας (Spreadsheet). Αφού την Σταθεροποιήσουμε (Freeze), θα μπορούμε να την Αποσταθεροποιήσουμε (Unfreeze) ακολουθώντας τα βήματα που περιεγράφηκαν πιο πάνω.

How To Convert Data Into A Table in Microsoft Excel?

Για αυτό λοιπόν στο παράδειγμα, εάν θέλουμε την Πρώτη Γραμμή (First Row) του Φύλλου Εργασίας (Spreadsheet) μας, που περιέχει Κεφαλίδες (Headers) να είναι ορατή κατά την κύλιση προς τα κάτω στο Φύλλο Εργασίας (Spreadsheet), χρησιμοποιούμε την εντολή Σταθεροποίηση Πρώτης Γραμμής (Freeze First Row). Η Σταθεροποίηση Τμημάτων Παραθύρου (Freezing Panes) με τη Διαίρεση Τμημάτων Παραθύρου (Splitting Panes) είναι δύο διαφορετικές εντολές. Καθώς η Σταθεροποίηση Τμημάτων Παραθύρου (Freezing Panes) μας επιτρέπει να παραμένουν ορατές οι Γραμμές (Rows) και οι Στήλες (Columns) κατά την κύλιση στο Φύλλο Εργασίας (Spreadsheet), η Διαίρεση Τμημάτων Παραθύρου (Splitting Panes), χωρίζει το Φύλλο Εργασίας (Spreadsheet) σε δύο ή τέσσερις περιοχές όπου και μπορούμε να πλοηγηθούμε σε κάθε μία περιοχή από αυτές ξεχωριστά.

Παρακολουθήσετε και το βίντεο που περιγράφει Πώς Να Σταθεροποιήσετε Τμήματα Παραθύρου Σε Ένα Φύλλο Εργασίας Στο Microsoft Excel; (How To Freeze Panes in a Microsoft Excel Spreadsheet?)

και …

Για Να Μάθετε Περισσότερα Σχετικά Με Τις Εφαρμογές του Microsoft Office Μπορείτε Να Γίνετε Συνδρομητές Στο Κανάλι Μου Στο YouTube.

SubscribeGreek

 

 

 

Leave a comment